Tjoho
Är inte detta en trevlig kommentar när man startar datorn så säg! Tusen tack igen :)
Tänk att så lite kan göra en så glad.
Tänk att så lite kan göra en så glad.
Grip-böcker
<-- Synd tycker jag att man inte lagt lite mer tid på det här omslaget, när handlingen låter så lovande. Den är förvisso ganska fin redan i sin enkelhet, men med lite mer redigering hade det kunnat bli magiskt. T.ex syns ju knappt gripfjädern i hennes hand, och titeln hade nog gått att göra riktigt häftig om man utvecklat teckensnittet. Men, det är ju inte min uppgift så jag får släppa det. Intressant verkar den hur som helst, en form av retelling på skönheten och odjuret.
Inte sedan jag utforskade enhörnings-böcker har utbudet varit så tunt, men gripar är tydligen sällsyntare. Jag förstår inte varför gripar inte använts mer i litteraturen, ens i fantasyböcker. Det är väl ingen större överraskning att det nästan enbart var i just fantasy som jag hittade lite gripar i fokus. Men det förvånar mig ändå att det inte fanns mer. En annan sak som förvånar är att många omslag i genren är ganska medelmåttiga, eller rent av fula, när det finns sådana möjligheter att göra episka omslag av en så fantastisk varelse som gripen.
Det var ingen som verkligen fångade mig den här gången, men självklart har alla följande väckt mitt intresse. Det finns nog några guldkorn att hitta bland gripböcker, men jag skulle gärna se lite nya och fräscha titlar poppa upp framöver. Jag har tidigare kollat lite extra på drakar, djinner, och sjöjungfrur också, här är några av griptitlarna som lockat mig:
Min första Orson
Orson Scott Card är en av de där välkända författarna som hunnit skriva vansinnigt många böcker. De flesta brukar ha läst någon av dem, men jag har faktiskt aldrig gjort det. (Trots att jag haft Ender's Game i bokhyllan sedan 2005...). Den här boken, Enchantment, kan vara hans bästa roman enligt honom själv. Och det är en väldigt bra bok, mycket välskriven och mycket, mycket noggrant efterforskad. Jag tycker om den, men fann den alldeles för lång och i många avsnitt lite för trälig.
Jag brukar ignorera långt värre formuleringar men tänker vara lite petig nu: "Women have secret ways of knowing", "Since neither of them had the male obsessivness with mechanical cause", "A woman knows these things". Jag är inte den som hustar och frustar över sådant, men det återkom lite för ofta för min smak. Föreställningen att alla kvinnor är likadana, på gott eller ont, stämmer inte! Tydligen, enligt både kvinnor och män i den här boken, så har vi någon telepatisk förmåga att alltid förstå vad andra kvinnor menar? Vi spelar även någon sorts spel mot varandra. Så, jag är tydligen en man! En annan småsak, "and to think you never went to collage" som svar till en smart slutsats eller observation. Som att man inte kan vara intelligent eller dra slutsatser om man inte gått på högskola?
Men nu ska jag inte vara sådan, för det här är en bra och välplanerad bok som gav mig en del underhållande timmar. Det är en form av retelling på den ryska sagan om Törnrosa. Invävt är också spår av andra sagor och en gnutta mytologi. Ivan, vår intellektuella, atletiska och ofrivilliga hjälte, tar äventyret från de slaviska länderna till USA, europa, och till 1000-talet och den sovande törnrosa. Många miljöer och karaktärer berikar Enchantment, och det känns som en lärorik, ny-gammal saga. Jag trivdes nästan bäst med den onda häxan faktiskt, hennes kapitel är extra intressanta. Mitt favoritkapitel, med minimal spoiler nu, är när hon ska försöka lära sig hur allt hänger ihop och fungerar på en flygplats.
Yue Sakimi illustrationer
Vilken fantastisk talang, kolla bara på dessa bilder?! Det som meriterade dem att hamna på DN var föga överraskande de coola tolkningarna av disneykaraktärer. Väldigt smart och kreativ idé, måste ha varit hur roligt som helst att leka med. Några andra tuffa bilder ni måste kolla in är de på Elsa från Frozen och Jack Frost från Rise of the Guardians. Två iskaraktärer som finner varandra, även där finns det versioner där Elsa är killen och Jack är tjejen. Riktigt kul!