All Souls trilogy

Som en del av mitt nya sätt att skriva på bloggen har jag slagit ihop hela All Souls trilogy i samma inlägg. Ett inlägg som inte är en recension utan mer en beskrivning om vad man kan vänta sig / vad jag tyckte om de här böckerna. Trilogin består av:
#1 A discovery of witches (Alla själars natt), #2 Shadow of night, och #3 The book of life. 
 
De här böckerna passar min smak bra. Det är vuxet och genomtänkt, med mycket för karaktärerna och därmed läsaren att utforska och upptäcka. Och det, det är något som jag verkligen saknat. Att få upptäcka saker i bokens historia i stället för att bara snabbt skjutsas igenom ett intetsägande händelseförlopp hos en enda karaktär som man knappt ens bryr sig om. Förvisso följer vi mest bara en karaktär, häxan och historikern Diana Bishop, men jag uppskattar verkligen att det inte bara handlar om henne utan om så mycket mer i den här världens historia och verklighet. Bestående av dolda nätverk av rivaliserande häxor, vampyrer och demoner, som lever och verkar jämte människorna. 
 
Men, det kommer ett "men". De är alldeles för långa! Jag kan inte komma på vad som borde kortats ned, men det blir för långdraget och faktiskt tråkigt under många partier genom hela trilogin. För egen del påverkar det inte vad jag tycker om kvaliteten, eller hur mycket jag tycker om böckerna. Men det förstörde läslusten då jag ofta sköt upp att plocka fram boken. När jag väl tog mig tid, då var jag inne i det och uppskattade upplevelsen. Men det blev lätt att välja något annat att göra än läsa. Ingen bokslukarupplevelse med andra ord, inte för mig i alla fall. Dock önskar jag att fler YA-författare kunde utveckla bakgrunden i sina böcker mer som Deborah Harkness, och tänka på mer än bara sin huvudkaraktär. Ge läsaren lite grund att stå på. 

I det stora hela intressanta och bra böcker, där jag nog favoriserar ettan. Jag rekommenderar dem starkt till den som är ute efter vuxnare alternativ till Young Adult. För vissa är det en varning, för andra är det avgörande: det förekommer en hel del romance. Tror däremot inte det är rätt böcker om man är inne i en lässvacka, är en långsam läsare, eller söker något ytligt och lättsmält.
 

Skrivandet, Böcker, Övrigt - Hej!

Men hallå bok och bloggvärlden! 

Jag vet varken vart jag ska börja eller sluta med det här inlägget, men jag kände plötsligt så starkt för att skriva hur jag tänker och känner, så plötsligt hade jag loggat in på blogg.se och nu är jag igång. Om vi startar med den här bloggen, så har jag älskat att skriva i den och tänker inte lägga ned den. Jag tror bara att fokuset hunnit skifta några gånger tills jag slutligen inte ens ville skriva. 
 
Poängen med boklotus var att dela med mig av böcker och tips till dem som har svårt att hitta sitt nästa bokval. (Bör tilläggas att jag då varken hade upptäckt goodreads eller hur mycket bokbloggar det fanns/finns). Tanken var att de med samma smak som mig skulle kunna gå hit och hitta inspiration. Men ett problem med det är att jag sällan/aldrig gillar det jag läser längre, och då vill jag inte göra ett inlägg om det, för jag hatar att kritisera. Vilket är hemskt ironiskt för kritik är typ det enda jag har att komma med om det mesta jag läser nu för tiden. Men det är inte sådant jag vill skriva om, jag vill skriva om det jag gillar. Och vem kommer hitta tips om jag bara sågar allt jag läser? ;)

Ett annat bekymmer är att jag någon gång under bloggens gång blev för påverkad av de många bokbloggar som mer går ut på att recensera böcker. Det har inte varit min avsikt men det blev ändå så ett tag och det tyckte jag inte riktigt om. Att strukturera upp inläggen och försöka recensera en bok känns som ett jobb, och jag vill helt enkelt kunna säga "skitbra bok, läs den om du gillar sånt här". Och jag vill verkligen inte behöva ursäkta att boken jag skriver om är gammal, det är inte heller poängen, att bara recensera nya böcker. Så, jag ska hitta tillbaka till ursprungsidén framöver, med lite förändringar/förenklingar. Känner jag för en lång utläggning om något genialt (kommer väl nästa gång jag läser Brandon Sanderson) så gör jag det, och om jag inte gillar en serie så får det räcka med att säga att det inte var något för mig. 

För att fortsätta på kritikspåret så har jag hamnat i samma känsla som jag hade 2008-2009 när jag påbörjade min förra bok. Jag gillar inget jag läser, eller rättare sagt så älskar jag inget jag läser och det är tydligen ett problem för mig. Även det jag gillar vill jag ändra på, hittar bara fel, så jag känner snart för att ge upp och bara skriva något själv i stället. Något för mig, från mig, till mig. För, det har blivit så uppenbart på senare tid att jag inte har samma smak som folk. Samma smak i genrer - javisst. Men när det kommer till upplägg, tillvägagångssätt, karaktärer och innehåll verkar min smak ofta skilja sig. Det kan också vara så att jag läser fel recensioner nu för tiden och hänger på fel sidor, jag kanske måste hitta tillbaka till de bloggar jag tyckte om på den tiden jag tog mig tid att läsa bloggar. Där kanske jag äntligen kan återfinna känslan av gemenskap, att det finns fler som tycker som jag. Och framförallt kanske jag kan hitta tips på böcker jag faktiskt kommer tycka om. 

Så tack för idag, nu ska jag för första gången sedan typ 2014 gå in på bloglovin och läsa mina favvobokbloggar :) 
Och sedan ska jag påbörja mitt nya kortfattade sätt att skriva om böcker på boklotus. Får se hur det går, med tanke på att det här inlägget är bland det längsta jag skrivit. Men det får bli som det blir, jag hoppas det blir kortare framöver men jag tänker inte ha någon mall. På återseende hoppas jag!

RSS 2.0