Boklig önskelista

På helgens fråga i Annikas bokbloggsjerka har jag minst tio svar, men jag begränsar mig till dessa fyra. Frågan är vad du önskar dig för bokliga saker i julklapp?


The Golden Snitch!





Böcker såklart, massor!






Grafiska varianter (eller fortsättningar/extra material mm) av böcker jag tycker om.




Och en platta att läsa e-böcker på! Den finns inte på min riktiga önskelista, men om tomten läser det här blogginlägget så vet han vart han kan lämna plattan som blir över, om det skulle diffa ;)
 
 

Candy Candy

En av mina svagaste punkter, under hela mitt liv, är/har varit Candy Candy. Det är en mangaserie som fanns att hyra på VHS när jag var liten, och jag har sett kassetterna kanske hundratrettio gånger (och gråtit till dem hundratrettio gånger).
Jag har såklart köpt dem, på en marknad för många år sedan, men problemet är att de svenskt översatta kassetterna bara innehåller ca hälften av avsnitten. Fler har inte översatts, och finns inte att köpa på svenska.
De handlar om föräldralösa Candy och hennes kämpiga uppväxt, från födseln tills hon är vuxen, och som förutom frustrationer och sorg innehåller mycket vänskap, lycka och kärlek. Det låter kanske larvigt, men jag älskar det.
Jag är även så fanatisk att jag kastade mig över en DVD-box med alla avsnitt för några år sedan, till ett saftigt överpris. Nu visar det sig, efter att jag läst på lite på Wikipedia, att det måste röra sig om en illegal box. Candy Candy har aldrig släppts på DVD legalt, och den jag köpte innehåller alla avsnitt på originalspråk men med engelsk text. Jag har varit väldigt glad att komma över den här boxen, för jag kan inte ens beskriva mina känslor för Candy.
Men... det är numera FEL PÅ SKIVORNA?! :'(
Det har uppstått fläckar på undersidan av några av skivorna under åren de legat i min faktiskt väldigt fina box. Jag är ledsen över det här, för jag har inget annat sätt att uppleva Candy Candy. De svenska VHS-banden kommer inte hålla för evigt, dessutom slutar det ju mitt i handlingen och lämnar mig otillfredsställd.
Jag har sett mycket fram emot att en dag köpa böckerna som serien är baserad på, men nu visar det sig att de bara finns på japanska! Det finns, som det verkar, inga planer på översättning. Inga planer på DVD-release.
Det här gör mig uppriktigt ledsen, för det betyder att den enda platsen jag har för Candy är i mina minnen. Snyft...

I heart Sheldon Cooper

Jag är ju bara så kär i denna karl <3


Vilket bibliotek vill DU ha?

I vårt gamla pannrum i källaren ska vi göra ett bibliotek/lounge en vacker dag, om sådär 5-10 år. Det gör att jag ofta funderar på vilken typ jag vill ha. Modernt "ljust och fräscht", eller lite retro/bohemiskt som jag älskar, eller mer klassiskt med mycket mörkt och rejält?
I Skönheten & Odjuret finns ett riktigt bibliotek, ett stort, som är alldeles magiskt och underbart. Ett sådant skulle jag inte få in i pannrummet direkt ;)
Det finns vääldigt många snygga och moderna hemmabibliotek, med fina eller roliga bokhyllor och möbler. Men jag vet inte om det egentligen är något för mig. Kanske.
Mitt drömrum är nog Ks bibliotek som jag såg när vi tittade på MIB 3. Det får mig att vilja ha ett sådant där mörkt och mysigt, mera gammeldags bibliotek. Vi ska dessutom ha en kamin där vår gamla panna står nu, då kanske det passar med mer klassiskt. Vilket bibliotek skulle ni välja?

Följ min blogg med Bloglovin

En ny skivvärldsfavorit :)

Wyrd Sisters, (#6, på svenska Häxkonster), är en underbar häxbok i Discworld-serien. Min andra favorit, Equal Rites, introducerade Granny Weatherwax som har en ganska stor roll i den här boken. Jag skulle trots det kalla den för fristående.
I stora drag handlar den om tre häxor, som får en bebisprins och en krona levererad till sin stuga av kungens tjänare som flytt när hertig Felmet mördat hans kung (som blir ett spöke). Officiellt har kungen ramlat nedför en trapp, och den nya hertigen tar över med en hertiginna som påminner lite om hjärter dam från alice i underlandet.
Hertigen är hysteriskt rolig tycker jag, smått bedrövad och allmänt lågmäld, bortskämd och paranoid. Jag gillar även hans smarta narr. Häxorna lämnar bebisen och kronan till ett teatersällskap, men tvingas under bokens (och årens) gång att engagera sig då riket inte styrs särskilt väl av den nya, själviske hertigen.
Det finns som vanligt mycket referenser som är både roliga och smarta. Mycket om häxor från diverse sagor och, som boken kanske är mest känd för, från Hamlet och Macbeth. Det jag mest kände igen från Shakespeare-referenserna är nog det där med en pjäs i en pjäs (som har med teatersällskapet att göra en bit in i boken) och narrens prat om den makt som ord och uppfattning/minnen kan ha. Det finns såklart mer att säga än så, men jag vet inte hur mycket jag råkar spoila i så fall.
Jag har läst mig till att "weird sisters" kommer från Macbeth, vilket jag inte hade någon aning om innan. Det är såklart massvis av referenser som jag missat eller inte förstått, det är det väl alltid, men det hindrade mig inte från att njuta väldigt mycket av den här boken! Den är helt enkelt väldigt rolig, och väldigt bra.

(Tidigare: Bild på skivvärlden, #1 The colour of magic, #2 The Light Fantastic
                #3 Equal Rites,
#4 Mort
, #5 Sourcery)

The Amazing Spiderman

Rent allmänt brukar jag inte gilla när man ändrar på saker som fungerar eller är bra. Jag hatar förändringar, så länge det inte är något dåligt som ändras förstås. Det verkar dock inte gälla filmer och böcker, för jag gillar nästan alltid nya tankar, vinklar och tolkningar.
Jag älskar den här rebooten av Spiderman! Det gör mig inget alls att de plockat bort MJ t.ex. Dessutom gillar ju jag Emma Stone så mycket så jag är bara glad att hon är den "nya" tjejen. En annan sak jag verkligen uppskattar är att de gjort Peter Parker till en så pass aktuell nörd. Den här sortens nörd är verkligen min typ, den typen jag blir lite kär i ;)
Handlingen håller och effekterna är bra, skådisarna likaså. Jag gillar fortfarande de gamla filmerna, men är väldigt förtjust i den här nya. Helt klart värd att se!

Changeless

Det här är en uppföljare till Soulless, på svenska heter de Själlös och Chanslös.
Jag minns inte sist det tog mig så lång tid att läsa ut en bok. Den är en aning långsam ibland, men aldrig tråkig, tycker jag. Det finns nog inte en enda mening jag skulle vilja plocka bort. Ett tag kändes det som att den aldrig skulle ta slut, men när den väl gjorde det blev jag helt chockad i stället. Det tog ju plötsligt bara slut!
Jag gillar handlingen och är lika förälskad i Gail Carriger som innan. För dem som inte läst föregångaren så är Alexia en själlös, som neutraliserar t.ex vampyrer och varulvar till mänskliga vid beröring. Nu sker något liknande i hela London och alla övernaturliga förlorar sin odödlighet. När detta sprider/flyttar sig till skottland reser Alexia dit (via luftballong!) för att utreda fenomenet.
Det finns mycket att tycka om med Changeless. Allt övernaturligt känns så självklart, naturligt och vetenskapligt i båda de här böckerna. (Förutom en grej i slutet av soulless, som var det enda jag inte älskade med den, just därför). I den här är det dessutom mer teknologi och fyndiga uppfinningar = kul! Mer steampunk med andra ord ;)
Jag gillar att känslan är ganska lika i båda böckerna, förutom att det är mindre snusk/romance i Changeless. Humorn håller i sig, det smarta och vetenskapliga likaså, och alla karaktärers härliga personligheter. Plus nya karaktärer! (Och en underbar hatt-affär). Båda innehåller dessutom ett litet mysterium.
Det som skiljer sig är att Soulless känns mer som "en egen" bok, som kan läsas fristående. Changeless kändes också så först, ända tills slutet som hade en oväntad cliffhanger. Jag vet inte vad jag tycker om att den inte är fristående, att man känner att man måste läsa fortsättningen, men det var ett bra slut ändå. På det sättet att uppföljaren blir ganska oförutsägbar. Det finns så många möjligheter för fortsättningen. 
Nu råkar det vara så att jag fick Blameless i brevlådan idag! Jag hade tänkt börja med något helt nytt, för att inte tråka ut mina kära läsare med bara uppföljare hela tiden, men jag vet faktiskt inte om jag kan hålla mig ;)

(Tidigare: #1 Soulless)

Bokbild

Jag har varit lite slö med bloggen den här veckan och blir lite orolig att förlora mina få men väldigt uppskattade läsare. Jag har varit upptagen med läsning, dataspel och med att vara väldigt trött. (Det sista skyller jag på min dotter som haft lite svårt med sovningen). Men imorgon, då tänkte jag skriva några rader om Changeless! :D
Tills imorn, varsågod och njut av den här mysiga bilden, som jag har plockat den från den här sidan:

Discworld - Sourcery

Eftersom jag plöjer genom skivvärlden just nu blir det här nästan som en skivvärlds-blogg, men det är inte meningen. Jag skulle kunna varva lite mer, men jag gillar att följa en eller två serier i taget och vara insnöad i de världarna. Eftersom det här är 39 böcker kanske jag bör göra ett undantag ;)
Så till boken, som är #5 i serien. Sourcery är på svenska översatt till Svartkonster, och är faktiskt en av de minst spännande hittills tycker jag. Trots en del roliga karaktärer, som t.ex Creosote och en djinn(?!) så kände jag inte riktigt för den här. Den har många bra delar, men det bästa jag har att säga om den är att det inte är något fel på den. Jag kan inte med säkerhet peka ut vad som är bra, bara säga att den inte är dålig. Pratchett skriver bra, handlingen är helt okej, och någon eller några karaktärer är faktiskt riktigt intressanta.
Trots det är jag inte alls såld och tycker tyvärr att det är den tråkigaste boken hittills. Huvudkaraktären är återigen Rincewind, och han är absolut inte ointressant på något sätt. Det är nog bara en oturlig slump att den bok jag gillat minst hittills har haft honom som huvudkaraktär ;)
Text från Bokia: Senast svartkonstnärer fanns i Skivvärlden - för tusentals år sedan - ledde det till Trollkarlskrigen som hotade allt liv på Store A´tuin. Skivvärlden är äldre nu, tunnare. Den skulle inte överleva ett nytt Trollkarlskrig. Men gissa vad som just har fötts? Rensvind däremot är raka motsatsen till en svartkonstnär - sämre och fegare trollkarl får man leta efter. Ändå tycks det vara upp till honom att rädda Skivvärlden. Till sin hjälp har han Conina, dotter till Cohen barbaren och förmodligen världens våldsammaste frisör, samt Nijel Förgöraren, som vill bli en barbarhjälte precis som Cohen men kanske inte riktigt har fått kläm på det hela ännu. Och så Bagaget förstås, lika psykotiskt och våldsamt som alltid, fast nu även olyckligt kär. Kanske är det Rensvinds totala inkompetens som är precis vad som behövs i en Skivvärld som plötsligt svämmar över av rå magi. Eller ett bra försprång.

(Tidigare: Bild på skivvärlden, #1 The colour of magic,
           #2 The Light Fantastic, #3 Equal Rites,
#4 Mort
)

Djinn-böcker

Precis som med sjöjungfru-böckerna jag skrev om en gång så har jag varit ganska ovetandes om hur mycket böcker det finns om djinner.
<-- Jag är väldigt svag för ämnet, och bara för att jag skrivit en bok om en djinn (eller ja, det blir ju flera längre in i boken) så känns det lite som att djinner är min grej. Fast det är det ju inte, och jag unnar alla att njuta av böcker om djinner :D
Eftersom jag inte hade så bra koll förut så är det ganska nyligt som jag uppmärksammat alla djinn-böcker. Bartimaeus har jag redan läst om, och honom älskar jag ju ändlöst. Annars har jag inte hunnit med så mycket.
Jag ser verkligen fram emot att testa några, och att jämföra vilka typer av djinner som det skrivs om. Jag gillar både de som är väldigt magiska och stereotypa, och de som är lite mer "realistiska" och människo-lika.
Här är några som jag tittat ut:








Det tar nog ett tag innan jag hinner börja för jag har så mycket böcker liggandes, men jag är riktigt peppad att läsa de första två. Den mittersta och den sista har lite vilseledande titlar, men handlingen i båda involverar djinner också ;)

Megaspoiler i trailer!

Jag hade verkligen inte tänkt tjata ut det här ämnet mer, men jag måste utfärda en varning för alla som vill läsa eller se Warm Bodies: trailern för filmen innehåller stora spoilers!
Jag har sagt det förut, avfärda inte boken (eller filmen) bara för att den handlar om en zombie. Alla gillar den inte, men de allra flesta blir glatt överraskade och de flesta av dem tycker mycket om den. Jag älskar den. Och jag känner att det är väldigt viktigt att få "upptäcka" vissa grejer på egen hand, det känns viktigt att inte veta om dem.
Jag har tagit på mig att tima hur mycket av trailern man tryggt kan titta på. Svaret är exakt 1 minut & 40 sekunder. För säkerhets skull säger jag 1.38! Är man nyfiken och ändå vill se trailern, se då bara till 1.38 (kan förstås variera beroende på vilket klipp man ser, ta med det i beräkning). Och ni som redan läst boken, njut av trailern!! Jag gillar den riktigt mycket, hoppas ni också gör det :)

(Tidigare inlägg, WB1, WB2 och Uppföljaren)

Pratchetts Mort som disneyfilm?

Det verkar inte som att jag kan hitta några säkra källor på att det här ryktet stämmer. Ett antal amerikanska bloggar och hemsidor verkar ha uppfattningen, eller hört rykten om, att Mort ska bli till animerad film om några år.
De flesta ryktena verkar mena att det är Disney som ska göra filmen, en del säger Blue sky. Vissa kallar det för "Blue sky Disney" vilket verkligen förvirrar mig då jag trodde att Blue sky var något helt annat. Gjorde inte de Horton och Rio t.ex?
Hur som helst så skulle jag bli väldigt, väldigt glad om Mort blev till film. Helst Dreamworks om jag hade något att säga till om, vilket jag förstås inte har. Så vi får väl hoppas på Disney, Pixar, Blue sky eller what ever, bara det blir av! I wish, I wish. Det visar sig väl om några år eftersom man gissar på tidigast 2013 men troligast 14 eller 15.
 
Den här bilden har jag lånat från Deviantart,
det är tyvärr inte en riktig movieposter.
(I förra inlägget: boken)

Pojken som blir dödens assistent i skivvärlden

Okej, nu har jag en ny favorit av skivvärlds-böckerna, nämligen Mort! Det är den fjärde boken i serien, och liksom den förra verkar den vara fristående. Det verkar också som att det finns fler än jag som favoriserar den bland de här böckerna. (Det är ändå inte som att Equal Rites är sämre direkt, mer som att den här är lite bättre bara).
Mort handlar föga överraskande om Mort, som i brist på jobberbjudanden blir Dödens assistent. Han är en sextonårig, rödhårig och fräknig kille som stör världens och historiens ordning och verklighet när han räddar en prinsessa i stället för att leda hennes själ rätt efter döden, som då inte inträffar.
Jag har ju hittills inte så mycket att jämföra med då jag bara läst fyra av böckerna i Discworld-serien, men jag tycker att den här är mer lik den förra boken än de två första. Den känns lite mindre rörig och lite mer seriös, utan att på något sätt tappa sin humor. En av mina favoritdelar är t.ex när betjänten säger något i stil med "in my time you could tell if a princess was really noble if she could pee through a dozen mattresses".
Jag tyckte mycket om den här boken och jag kan så väl tänka mig att det skulle kunna bli en fantastiskt bra film. Tecknad, animerad, eller spelad. Det finns faktiskt ett rykte, som jag tyvärr tror är falskt, men det ska jag gå in på närmare i ett annat inlägg så att det här inte blir så himla långt.
Det känns ganska otroligt att den är skriven för snart trettio år sedan, den känns så mycket nyare. Precis som i bok #3 fick jag lite Potter och Bartimaeus -känslor, fast i mycket större skala. Det här är en intressant och rolig bok som jag varmt rekommenderar.

(Tidigare: Bild på skivvärlden, #1 The colour of magic,
                #2 The Light Fantastic, #3 Equal Rites)

Warm Bodies får en uppföljare

Eftersom förra inlägget var en artikel om amerikanska försvarets övningar inför zombieapokalypsen, och att jag nyligen fick en trevlig kommentar från swedish zombie, så vore det kanske på sin plats med ett till zombieinlägg. Sen lovar jag att det blir lite annat ett tag ;)
För ett tag sedan publicerade Isaac Marion, författaren till Warm Bodies (Varma kroppar), ett inlägg angående en uppföljare! Vill ni läsa hans text så har jag länkat: Even Warmer.
Sammanfattningsvis meddelar han att han börjat med uppföljaren för att han vill stanna i R och Julies värld lite längre, eftersom deras historia inte är färdigberättad. Han har massor av ideer och han har börjat med något/några kapitel, och jag citerar "I'll try my best not to ruin everything".
Jag hoppas verkligen att han lyckas med det, och det tror jag faktiskt att han gör. Först visste jag inte vad jag tyckte om att det blir en uppföljare, just för att jag är så rädd att det blir förstört. Men jag har sådant förtroende för Isaac Marion att jag nu ser fram emot det i stället. Jag hoppas framförallt på att man äntligen får lite svar på några småflummiga delar av föregångaren. En bok till vill jag ha, på sin höjd en trilogi, men inte mer tro jag. Det skulle ta alldeles för lång tid med omläsningar i så fall ;)

(Tidigare inlägg: Warm Bodies, och fler tankar om boken)

Zombieapokalyps i San Diego!

Jag gillar böcker om zombies, serier om zombies, (vissa) filmer om zombies. Jag gillar att man i USA har övningar och är förberedd på allt ;)

LÄS ARTIKELN:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5332934


RSS 2.0