The Painted Man

Tidigare The Warden Man, första delen i trilogin Demon Cycle, är en väldigt lång bok men som sällan uttråkar. Det är en fantasy där demoner tagit över natten och bara uråldriga runor håller dem stången. Människorna blir fångar i sina hem när mörkret faller, gömda bakom runorna utan möjlighet att göra motstånd. Inga vapen hinner penetrera deras pansarhud innan de slitit en i stycken, och bara solen skrämmer dem tillbaka till underjorden som de kommer från. Få överlever en attack, och de som gör det orkar inte alltid fortsätta den ständiga flykten och rädslan.
 
Den unga pojken Arlen har likt alla andra barn lärt sig att han är försvarslös mot demonerna. Varje natt gömmer sig hans familj bakom runorna, och ber för att de ska hålla genom den långa natten. Efter en traumatisk attack börjar Arlen ifrågasätta deras sätt att leva, varför ingen gör motstånd. Inspirerad av de resande budbärarna och de få som vågar slåss tar han sin framtid i egna händer, och gör vad han måste för att själv kunna bidra i stället för att gömma sig.

Boken handlar inte bara om Arlen, men det är hans del av handlingen som är lättast att beskriva och som tar störst plats. Själv är jag mycket förtjust i Leesha som också får ganska mycket utrymme bland kapitlen, och så finns Rojer som tas om hand av en jonglör sedan hans föräldrar dödades i en demonattack. Alla karaktärerna är lätta att tycka om trots deras olika brister, och det är nog därför det inte blir allt för tråkigt trots att boken är såå lång. Den tar tid på sig också att dra igång, det känns att den här första delen är uppbyggnad inför resten. Jag hade problem med en del jobbiga scener, och blev lite chockad över hur Peter V Brett låter sina karaktärer bearbeta det de går igenom, men det visar ju bara hur olika vi alla tänker inför situationer vi inte befunnit oss i. Överlag så tyckte jag om boken, och har under ett tag nu hållit på med den ännu längre uppföljaren.

1 ny, som gav mig gråt och hat

Mitt i den soligaste högsommarvärmen beställde jag ett nytt dataspel inför en regnig dag. Den dagen är här! Väldigt förhoppningsfull och exalterad började jag vid halv elva imorse att installera mitt nya SVINSNYGGA spel. Enligt SATANS JÄVLA IDIOT-STEAM är det nu tio minuter kvar... Klockan är halv tre!

Så det är inte spelet som bringat gråt och hat, för jag får inte spela någon gång. Jag har gråtit i kanske en timme nu av ilska och frustration. För jag hatar, kan inte beskriva mitt oändliga hat, mot spel som kräver internetuppkoppling. Jag kollade noga att det skulle gå att spela offline, och det går det. Så fort man aktiverat... Det har sugit ut 2 av 5 gig datamängd och 4 timmar att installera det här spelet, som jag KÖPT för flera hundra kronor för att jag ska få spela det. Vi kommer inte ha datamängd kvar att se Weeds eller Hemlock Grove via Netflix som vi också betalar för varje månad och som också kräver internet (som vi också betalar för varje månad). Så om jag KÖPER ett spel så bör det väl för helvete inte påverka allt annat jag redan abbonerar på?! Det är inte pengarna jag är upprörd över, vill jag starkt poängtera. Det är systemet och hur sårbart allting blir.

Detta system har skapats för att förhindra piratkopiering, men det ironiska är att det som ska skydda mot piratkopiering är anledningen till att folk gör det ännu mer. För jag är inte på långa vägar den enda som vill slippa sånt här, och då tar folk hem piratkopior för att kunna spela direkt och utan förbindelser. Jag kan inte ens skriva ett väldigt argt mail, för de har ingen tillgänglig mailadress. Jag tänker aldrig igen köpa ett spel som kräver detta, det får bli nittiotalsspel hädanefter... Jag känner så mycket hat. Strax ska vi åka, så jag hinner inte ens spela. Jag har köpt det här för att jag vill gynna dem som skapat spelet, men fucking Steam har förstört det och jag hatar dem av hela mitt hjärta.

Förlåt för mitt provocerande i-landsproblem... men ibland kan man inte hjälpa att bli upprörd över de små sakerna också. Jag vill så gärna spela någon gång, helt oberoende av något annat än min dator och min skiva, man borde inte behöva blanda in internet!

RSS 2.0