35 tjejer om 1 kille

Vilken trevlig överraskning The Selection varit för mig. Självklart fanns någon form av intresse där eftersom jag började läsa den, det är ju trots allt en (typ) dystopi, men jag var inte beredd på att tycka om den så mycket. Respekt till Kiera Cass som kunde göra något moget av en sådan här premiss. Nämligen trettiofem väldigt unga tjejer som tävlar om en och samma kille, en prins, stundvis framför kameror. Jag hoppas hon håller samma klass genom hela serien.
 
En av faktorerna som gör att det här funkar är att huvudkaraktären inte vill ha prinsen. America Singer är redan kär i någon annan. I ett nytt, ungt U.S.A med det nya namnet Illéa råder en gammalmodig monarki. Monarken styr enhälligt landet för allas eller sitt eget bästa. Prinsessor gifts bort av politiska och diplomatiska skäl, medan prinsar får ta en fru från det egna landet. När det är dags hålls The Selection, och trettiofem lyckliga tjejer från alla klasser får den stora äran att tävla om vem som blir prinsessa. Samtidigt som hela landet ser på och tycker till om vem deras framtida drottning borde bli.
 
Men America vill som sagt inte bli prinsessa, hon vill inte bo i ett palats med en arrogant prins och inte utsätta sig för risken av rebellatacker. Hon vill gifta sig med sin hemliga pojkvän Aspen. Problemet är att han är en klass under henne, och det blir en dyr och byråkratisk process att gifta sig med honom. För att inte tala om dem hon gör besviken, främst hennes mamma som vill att hon gifter upp sig några klasser i stället. Helst till en första klass prins om det är möjligt.

Det här hade kunnat vara en katastrofal soppa av överdrivna karaktärer, onödiga komplikationer, och omogna dialoger. Men det är det inte. America är en vettig och ödmjuk tjej, utan att det krockar med för dåligt självförtroende. Tjejerna hon tävlar mot kan för all del vara elaka, men det skildras inte på det där orealistiskt pinsamma sättet som ibland förekommer när en författare ska gestalta "en riktig bitch". Det är vuxet för att vara en ungdomsbok. Det är ingen bladvändare, men det är något mysigt över den, en nyfikenhet som gör att man vill läsa vidare. Inte det bästa jag läst men helt klart trivsam läsning som var värd tiden.

Kommentarer
Postat av: Shamandaliex

Har funderat på den men var rädd för alla de anledningar som du beskriver här. Vad kul att den inte var så kliché som den verkar! Jag läser förresten In Great Waters som du rekommenderade nu, den är riktigt bra!

Svar: Roligt att den är bra! Jag gillar den. Jo the selection är lite vuxnare än väntat, i alla fall på den avdelningen. Framtidsscenariot och regimen är dock inte så uträknat och trovärdigt, men det gör inte allt för mycket så länge man är förberedd :p
boklotus

2014-09-14 @ 12:32:15
URL: http://www.fantasygrottan.blogg.se
Postat av: Bokhuset

Ska ta mig an den här, de flesta verkar ju tycka om den.

2014-09-19 @ 06:30:43
URL: http://bokhuset.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0